Tel: (06 52) 532 731
Ozeki NG SMS gateway
SMS szoftver vállalatok számára
 T-Mobile Megoldások | Termékek | Tartalomjegyzék | Kapcsolat  
  Kezdőlap
  SMS technológia
  Mobil hálózati kapcsolat kiépítése
  SMS küldés GSM modemmel
  SMS küldés interneten
  SMS szolgáltatók
  T-Mobile
  Vodafone
  Pannon
  Interfész, API, integráció
  Követés, naplózás
  Kódolás
  Teljesítmény és megbizhatóság
  Üzemeltetés
  Költségek
  Nagyvállalati rendszerek
  Megoldások
  Termékek
  Kapcsolat
  Tartalomjegyzék

Ajánló

Tekintse meg az Ozeki NG SMS Gateway, professzionális SMS szoftver angol nyelvű weboldalát az alábbi linkre kattintva:

Ozeki NG SMS Gateway
www.ozekisms.com

T-mobile

UCP kapcsolat

A következőkben bemutatjuk, hogyan telepítsen és konfiguráljon az SMS küldéshez UCP IP SMS protokollt, Ozeki NG - SMS Gateway szoftver használatával. Ez az oldal a protokollról szóló általános információkon kívül részletes telepítési és konfigurálációs instrukciókat tartalmaz.

Bevezetés

Ahogyan a Service Provider Connections oldalon olvasható, az Ozeki NG - SMS Gateway használatához egy vagy több szolgáltatói kapcsolatot kell telepíteni és beállítani ahhoz, hogy üzeneteket küldhessen/fogadhasson. A szoftver által támogatott egyik szolgáltatói kapcsolat típus a Universal Computer Protocol (UCP) kapcsolat.

Ez a protokoll gyakori az IP SMS kapcsolódási lehetőséget is nyújtó GSM szolgáltatók körében. A jelenleg használatos protokoll verziók nagy mennyiségű SMS küldésére is használhatók. Emelt díjas és normál SMS üzenetek esetében is használják.

Az UCP kapcsolatok használatának egyik előnye az, hogy meg lehet adni az üzenet küldőjének a címét. A küldő címe lehet egy közönséges telefonszám, vagy egy rövid, alfanumerikus karaktereket tartalmazó szó. (Lásd lentebb a leírást a felülírható checkbox-ról.) Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy néhány GSM szolgáltató korlátozza ennek az opciónak a használatát.

Az UCP másik előnye az, hogy bármilyen típusú üzenet küldését megengedi, aminek a továbbítására a GSM hálózat egyébként is képes. Használható bináris SMS üzenetek (operátorlogók, csengőhangok), WAP Push üzenetek, és egyéb típusú üzenetek küldésére is. (További üzenettípusokkal kapcsolatos információkért tekintse meg a Függelék - et.) Összefűzött SMS-ek, illetve különböző karakterkészletek használata is lehetséges.

Ahhoz, hogy UCP kapcsolatot használhasson a szolgálató SMS központjához való kapcsolódáshoz az Interneten, vagy más, privát TCP/IP hálózaton keresztül, előfizetést kell kötnie egy szolgáltatónál.

Ha UCP segítségével kíván kapcsolódni a szolgáltatójához, a következő információkra lesz szüksége a szolgáltatótól:

Az SMS központ IP címe
Az SMS központ Port száma
Felhasználónév
Jelszó

Egyes szolgáltatók kérhetik egy ISPC VPN csatorna beállítását az SMS központjukhoz való kapcsolódáshoz (Ábra 1.)


Ábra 1 - UCP kapcsolat VPN-nel

A leggyakrabban fix IP címre van szükség, amit meg kell adni a GSM szolgáltatónak, így tudnak hozzáférést adni a tűzfalukon keresztül. Néhány esetben azonban a szolgáltató nem akarja engedélyezni, hogy egynél több UCP kapcsolat álljon fenn az Ön számítógépe és az ő szolgáltatói központja között. Ilyenkor kérhetik azt, hogy egy speciális forrás portot állítson fel a kapcsolat számára.

Telepítés és konfigurálás

A kapcsolatot telepítheti és konfigurálhatja az Ozeki NG - SMS Gateway grafikus felhasználói felületén keresztül.

Az UCP szolgáltatói kapcsolat telepítéséhez és konfigurálásához, kattintson a Hozzáad gombra a Management Console interfész baloldali részén található Service providers panel jobb felső sarkában. (Hogy megtudja, hogyan lehet megnyitni ezt az interfészt, olvassa el a QuickStart Guide - ot.)

Hozzáadhat szolgáltatói kapcsolatot úgy is, ha a Service providers menüben található Add service provider menüpontra kattint.

Miután az imént felsoroltak bármelyikére kattintott, megjelenik az Add service provider panel az interfész jobb oldalán. A panel a különböző telepíthető protokollok listáját tartalmazza, amelyeket telepíthet és használhat az SMS szolgáltatóval való kommunikációra.

Az UCP protokoll kiválasztásához kattintson az Install linkre a lista megfelelő eleme mellett (Ábra 2).


Ábra 2 - UCP kapcsolat telepítésének első lépései

Amikor feltelepítette az UCP kapcsolatot, a Konfiguráció panel jelenik meg a képernyő jobb oldalán. A panelon található első fül az UCP beállítások fül, amely egy Kapcsolat és egy Azonosítás szekciót tartalmaz.

A Kapcsolat szekcióban specifikálja az UCP szerver beállításait. Ezt az információt attól GSM szolgáltatótól kell kérni, amelyiknek a szolgáltatására előfizetett. A kapcsolati paraméterek a Host név (vagy IP cím), a Port szám, a felhasználónév és a jelszó. A szolgáltatók gyakran a szolgáltatás vagy a port telefonszámát használják felhasználónévként. Gépelje be az adatokat a megfelelő szövegmezőkbe (Ábra 3).


Ábra 3 - A szerver beállításainak megadása

Az Azonosítás szekcióban, adja meg a kapcsolathoz tartozó telefonszámot, és a szolgáltató nevét. Az azonosítás megkönnyebbítése érdekében, és a összezavarodást elkerülendő, nevezze el a kapcsolatot a GSM szolgáltató neve alapján. Például, ha egy SMPP kapcsolatot hozott létre a Vodafone-nál, tanácsos a kapcsolatot "Vodafone" névvel elnevezni. Azt is vegye figyelembe, hogy a különböző kapcsolatokat különböző névvel lássa el. Ha ugyanattól a szolgátatótól több különböző kapcsolatot is igénybe vesz, tanácsos azokat különböző nevekkel ellátni, például: "Vodafone1", "Vodafone2" (vagy hasonló módon). Néhány LOAD BALANCING megoldás kivitelezése a különböző kapcsolatok azonos elnevezését kívánja meg. A részletekért látogassa meg a Load Balancing és a Load Balancing for SMPP v3.3 oldalakat.

Néhány UCP szerver bejelentkezést igényel. Ebben az esetben jelölje meg a Server requires login checkboxot.

Gépelje be az információt a megfelelő szövegdobozokba. Figyeljen rá, hogy a telefonszámot nemzetközi formátumban írja be: + jellel kezdve. Bejelölheti a felülírható checkbox-ot a Telefonszám szövegdoboz jobb oldalán. Ez biztosítja, hogy a Telefonszám szövegdobozban megadott telefonszám felülírható legyen egy másik számmal, amelyet a kimenő üzenet küldőjeként jelöl meg. A telefonszámot egy (alfanumerikus) szöveggel is helyettesítheti, ami maximum tizenegy (11) karaktert tartalmazhat. Ezért, amikor egy üzenetet küld, például Database userként, megadhat egy nevet vagy telefonszámot, amit az üzenet küldőjeként szeretne megjelölni.

A Telefonszám szövegmezőbe beírandó telefonszám kötelezően megadandó érték. Ha üresen hagyja a szövegmezőt, és a kiküldendő SMS sem tartalmaz küldő telefonszámot, a küldés sikertelen lesz.

Az UCP protokoll használatával történő üzenetküldéssel és fogadással kapcsolatos általános beállítások módosításához kattintson az Általános beállítások fülre. Ez egy új panelt nyit meg, amely a Küldés, fogadás, megérkezés naplózásának beállításai és az Időtúllépés kezelése szekciókat tartalmazza.

A panel felső szekciójában bármelyik, vagy akár az összes checkboxot bejelölheti. Az, hogy melyeket jelöli meg, attól függ, mire kívánja használni ezt a kapcsolatot, és hogy van-e szüksége visszejelzésre az üzenetek megérkezéséről. Kiválaszthatja, hogy csak küldésre, csak fogadásra (vagy mindkettőre) kívánja használni a kapcsolatot, és kiválaszthatja, hogy kér-e visszajelzést a kimenő üzenetkről (Ábra 4).


Ábra 4 - Az Általános beállítások fül

A fül alsó részén kiválasztható és specifikálható az SMS központtal fenntartott kapcsolat és az SMS üzenetek státusza.

Ha bejelöli a checkbox-ot az Időtúllépés kezelése szekcióban, akkor a kapcsolatot folyamatosan fenntartó csomagokat küldethet a programmal. A proxy szerverek rövid idővel azután megszakítják a kapcsolatot, ha nincs rajta aktivitás. A holtidőben történő fenntartó csomagokat azért küldjük ki, hogy a kapcsolat folyamatosan élő maradjon.

A Fenntartás ideje szövegdobozban megjelölheti az Ozeki NG - SMS Gateway és a szolgáltató SMS központja közötti kapcsolat holtidejének maximális hosszát. Ezt egy pozitív egész szám formájában lehet megadni, ami numerikus karakterek segítségével másodpercben adja meg a kért adatot. Ha az alapértelmezett beállítást (30 másodperc) kívánja használni, hagyja ezt a szövegmezőt változatlanul.

Az időtúllépési javaslat szövegdobozban megadható a maximális várakozási idő, ami alatt az SMS központ válasza megérkezik, igazolva az elküldött üzenet sikeres elfogadását. A sikeres küldés azt jelenti, hogy az SMS központ elfogadta az üzenetet továbbküldésre. Ezt a várakozási időt is numerikus karakterek segítségével adhatja meg, másodpercben. Ha az alapértelmezett beállítást (60 másodperc) kívánja használni, hagyja ezt a szövegmezőt változatlanul.

Ki lehet választani azt is, hogyan kezeljen a program eg olyan üzenetet, amit elküldött, de a megjelölt időn belül nem érkezett válasz az SMS központtól. A következő három opció közül lehet választani.
Válassza az Elküldve opciót, ha az üzenetet erősítse meg elküldöttként még akkor is, ha az SMS közkonttól nem érkezett válasz.
Válassza a Nincs elküldve opciót, ha az üzenetet akkor is sikertelenül küldöttként jelölje meg, ha az SMS központtól még nem érkezett válasz.
Válassza a Később próbálja újra opciót, ha azt szeretné, hogy a program később újra megpróbálja elküldeni az üzenetét akkor, ha az SMS központ még nem jelezte vissza az üzenet sikeres küldését. Ilyenkor az üzenetet utolsóként helyezi a kimenő üzenet várakozási sorba, és újra elküldi.

A naplózás konfigurálásához, kattintson a Naplózás fülre a Konfiguráció panelen.
A fülön található egy Naplózás és egy Naplófile-ok beállításai rész. Itt kiválaszthatja hogy a program olvasható emberi nyelv formában, vagy alacsonyabb szintű kommunikáció útján naplózza az elküldött és fogadott üzeneteket. Az utóbbi opció kiválasztásával a program a kommunikációs adatokat leíró bináris kódokat tartalmazó naplófileokat fog generálni.
Javasoljuk, hogy legalább a Naplózza a küldött és fogadott üzeneteket emberi olvasható formátumban checkboxot jelölje be, mert a naplófile-ok rendkívül hasznosak lehetnek a kommunikációs problémák helyreállításában (Ábra 5).


Ábra 5 - Naplózás beállításai

A fül Naplófile-ok beállításai részében az elérhető naplófileok méretét és számát határozhatja meg.
A napló forgás lemezterületet takarít meg, mivel biztosítja, hogy a régi (és a későbbiekben valószínűleg szükségtelen) naplófileok automatikusan törlődjenek a naplózási könyvtárból, amelyet a Naplózási könyvtár szövegmezőben lehet megadni. Alapértelmezésként a naplófileok elérhetősége: C:\Program Files\Ozeki\OzekiNG - SMS Gateway\Logs

A Naplófile maximális mérete szövegmezőben megadhatja a naplófile maximális méretét. Amint ezt a fileméretet elérte, a program új naplófilet nyit. A logfile mérete kilobyte-ban adható meg, pozitív egész számokkal meghatározva. Alapértelmezésként a naplófile-ok maximális mérete 2000 kB.

A Number of rotated files szövegmezőben megadható a maximálisan elmenthető file-ok száma. Ezt a számot pozitív egész számként lehet megadni. Alapértelmezésként az elmenthető naplófileok száma 4 (lásd lent Ábra 5).

Ha Önnek megfelelnek az alapértelmezett beállítások, hagyja a szövegmezőket üresen.

A szolgáltatói kapcsolatokhoz tartozó Konfiguráció panel tartalmaz egy Connect automatically on startup checkbox-ot (a bal alsó sarokban). Ha ez be van jelölve, az Ozeki NG-SMS Gateway automatikusan kezdeményez egy kapcsolatot az SMS központtal, amint a program elindul.
Ha ez a checkbox nincs bejelölve, a kapcsolatot mindig manuálisan kell elindítani.

A kapcsolat manuális elindításához kattintson a Kapcsolódás linkre a Szolgáltatói kapcsolatok panelen (Ábra 6).


Ábra 6 - Linkek a műveletekhez

Egy szolgáltatói kapcsolat paneljét úgy nyithatja meg, hogy rákattint a kapcsolat nevére a Szolgáltatók panelen a Management Console interfészen.

A szolgáltató kapcsolatok paneljei három részből épülnek fel.
A felső részben megtalálható a szolgáltatói kapcsolat neve (zárójelben a protokoll megnevezésével).
Látható egy ikon, amely azt jelzni, hogy a szolgáltatói kapcsolat aktív. Ha nem, az ikon egy "X"-szel át van húzva.

Az ikon mellett jobbra különböző műveletekhez használható linkek vannak.

    Konfigurálás: egy telepített szolgáltatói kapcsolat konfigurálása vagy módosítása. Ha erre a linkre kattint, visszajut a Konfiguráció panelre.
    Események: a szolgáltatói kapcsolattal összefüggő legutóbbi szerver események naplózásának megtekintése. Erre kattintva elérhetővé válik az Események panel, amely a legutóbbi szerver események naplózását tartalazza.
    Kapcsolódás: A szolgáltatói kapcsolat összekapcsolása az SMS központtal.
    Lekapcsol: A szolgáltatói kapcsolat és az SMS központ szétkapcsolása.
    Uninstall: A szolgáltatói kapcsolat törlése

A panel középső részében a legfontosabb konfigurációs információk láthatók.
Azok az opciók amelyeket (re)aktiváltak a konfiguráció során, pipával vannak jelölve.
Azok a beállítások, amelyeket nem aktiváltak, vagy deaktiváltak a konfiguráció során, "x"-szel vannak megjelölve.

A Szolgáltatói kapcsolat panel alsó részén további információk olvashatók erről a protokollról.


További hasznos tudnivalók:
> SMS technológia > Mobil hálózati kapcsolat kiépítése > SMS szolgáltatók > T-Mobile
Telefon: 06 52 532 731, Fax: 06 52 532 732, E-mail: info@ozeki.hu
Ozeki Informatikai Kft, 4032 Debrecen, Bem tér 18.
Forrás: http://www.ozeki-sms-gateway.hu/p-12-sms.html